İçeriğe geç

Asla Kelimesinin Kökü Nedir

Adaş kelimesinin kökü nedir?

[1] Eski Türkçe isim + daş. Ad kelimesine türemiş ek olan -daş ekinin eklenmesiyle oluşan bir kelimedir.

Kelime kelimesinin kökü nedir?

Kelime kelimesi, “söylenen şey, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kelimâ(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.

Anla kelimesinin kökü nedir?

Bu çözümlemede, kök sözcük olarak kabul edilen “anı” ismi ile “anlamak” fiili arasında anlamsal bir bağ yoktur. Kelimenin kökü aslında “zeka” anlamına gelen “aŋ” ismidir.

Acar kelimesinin kökü nedir?

acar – Nişanyan Sözlüğü. Arapça aˁcar أعجَر kelimesinden türemiştir ve “kaba, şişman, büyük, güçlü” anlamına gelen ˁcr kökünden gelir.

Ada hangi köken?

Etimoloji. Türkçe ada kelimesinin Eski Türkçe ātaġ kelimesinden geldiği ve bu kelimenin Farsçaya ādāġ olarak çevrildiği belirtilmektedir. Türkçede ada anlamına gelen aral, cezire (Aşk kelimesinin kökü nedir?

Aşk – Nişanyan Sözlük. Arapça ˁişḳ عِشْق kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, “çılgınca seven, şiddetli ve yakıcı aşk” anlamına gelen ˁşḳ kökünden gelir. Bu kelime, fiil formunda Arapça ˁaşiḳa عَشِقَ “aşık olmak, kucaklamak, tutunmak” fiilinin mastarıdır. Bu fiil, Arapça ˁaşaḳ عَشَق “sarmaşık” kelimesiyle ilişkilidir.

Okul kökü nedir?

Etimoloji. “Okul” kelimesi, muhtemelen 22 Ekim 2011’de Wayback Machine’de arşivlenen Fransızca “école” kelimesinden gelen Türkçe “okumak” kökünden gelir. (ekol) kelimesiyle analoji yoluyla serbest çağrışım yöntemiyle türetilmiştir.

Uykunun kökü nedir?

Uyku – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe uy- fiilinden Türkçe-Türkçe +gU ekiyle türemiştir.

Yağmurun kökü nedir?

Eski Türkçe yaġmur “yağmur” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yaġ-‘dan Eski Türkçe eki +mUr ile türemiştir. Daha fazla bilgi için, bkz. oil. Fiili aktif bir fiil yapan arkaik ek +mIr, “yağmur”, “kömür”, “yumurta” ve belki de “çamur” kelimelerinde görülür.

Kapının kökü nedir?

9- Kapı, kapatmak, kapamak, örtmek, içermek, kapsam, kap, örten, kapalı, örtmek kelimeleri de aynı kökten gelir… Bütün kelimelerin ortak kökü muhtemelen “kap”tır (bir şeyi çevresinden izole etmek için içine saklamaya yarayan araç).

Arzu kökü nedir?

Arzu – Nişanyan Sözlüğü. Farsça ārzū آرزو “arzu, özlem, özellikle cinsel arzu” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça āwarzōg veya āwarjōg kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Avestan bərəj-, bərəg “arzu, özlem” kelimesi ve ā+ önekiyle ilişkilidir.

Ağaç kökü nedir?

Türkçede isim ve fiil kökleri genellikle tek heceli olduğundan, “igaç” ve “ağaç” sözcükleri türemiş sözcüklerdir. “ig” ve “ag” köklerinin ayrıntılı açıklamasından sonra, sözcüklerdeki -aç ekinin birliği de bilinmektedir.

Acı kelimesinin kökü nedir?

Acı – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe āçıġ “1. “Acı tat, 2. acı, incinme” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe āçı – “acıtmak” fiilinden, Eski Türkçe +I(g) ekiyle türemiştir.

Kale kökü nedir?

Kelimenin kökeni Arapça ḳlˁ kökünden gelen ḳalˁa(t) قلعة “kale, şato, müstahkem yer”dir. Kökeni aynı anlama gelen Akadca kalakku kelimesidir.

Aşçı kelimesinin kökü nedir?

Yeni Uygur Türkçesinde kullanılan aşpez sözcüğü ‘aşçı’ anlamına gelir (Necip, 2008: 19), burada T. aş sözcüğü ‘yiyecek’, far sözcüğü ise ‘yapan’ anlamına gelir. –peż ekinin birleştirilmesiyle oluşmuştur.

Adak kökü nedir?

(Ad/At) kökünden türemiştir. Ad (isim) kelimesinden türeyen Adamak fiilinin çekimli halidir. İsminizi duyurduğunuzda, isminizin sorumluluğunu üstlenirsiniz. Çünkü isminizi vermek, kendinizi vermek demektir.

Adada kelimesinin kökü nedir?

Orta Türkçe atağ “ada” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe otruġ “ayrılmış veya kesilmiş yer, ada” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime Eski Türkçe otrul – “kesmek” fiilinden türemiştir. Otruğ kelimesinin Eski Türkçe biçimi, özel bir anlam kazanmış olan aḏrığ “ayrılmış, ayrılmış” kelimesinin bir çeşidi olarak düşünülebilir.

Adaş’ta hangi ses olayı vardır?

Ünlü durumu – Türk Dil Kurumu.

Adaş olmak ne demek?

I. Aynı adı taşımak, aynı ismi taşımak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir