İçeriğe geç

Kimler Afetzede Sayılır

Afetzede hak sahipliği kimlere verilir?

İkametgahı baba veya anne adına kayıtlı olan ve anne veya babasının ikametgahından ayrı bir ikametgahta resmi ikametgah olarak yaşayan evli bir mağdur, anne veya babasının hasarsız diğer ikametgahı olsa bile AFAD’dan yararlanabilir.

AFAD hak sahipliği kabul edildi ne demek?

Hak sahipliği nedir? Tapu belgesi, yıkılmış, ciddi şekilde hasar görmüş veya afetten etkilenmiş binaların mülkiyet ve mülkiyet durumunu resmi olarak kanıtlayan ve güvence altına alan ve afet mağdurlarının binaları yeniden inşa etmelerine yardımcı olan bir belgedir.

Depremzede kimleri kapsar?

Afet mağdurları için kimler hak iddia edebilir? Afet mağduru hakları, yıkılmış veya ağır veya orta derecede hasar görmüş ya da yeni bir afet sonucu yıkılma veya hasar görme ihtimali olan binaların sahipleri olan kişilere aittir.

2 Evi olan hak Sahibi Olur mu?

13) Aynı ilin farklı ilçelerinde iki evi ağır hasarlı olan bir afetzede her iki eve de hak kazanabilir mi? Aynı ilçede veya başka bir ilçede kaç adet ağır hasarlı ev olursa olsun, AFAD uygunsa sadece bir ev inşa edecektir.

Depremde yıkılan evin arsası kime kalır?

Eviniz yıkılırsa, devlet kamulaştırma yoluyla arazinin maliyetini üstlenir ve bir fiyat belirler. Bu fiyat karşılığında size inşa ettiği evi verir. Eksik veya fazla ücretler ne olursa olsun, bunlar birbirlerinden hesaplanır.

Deprem konutları kimlere verilecek?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından deprem felaketi nedeniyle yapılan hasar tespit çalışmalarına göre, evleri yıkılacak/acil yıkılacak/ağır hasarlı/orta hasarlı konut sahiplerine, e-Devlet uygulamaları esas alınarak, öncelik sırasına göre illerdeki komisyonlarca konteyner yardımı tahsis edilecek.

Hak sahipliği reddedilenler ne yapmalı?

Bu kapsamda; talebi yeterli görülmeyen (YTT) vatandaşlardan itiraz başvurusunda bulunmak isteyenler, itirazlarını dayanak gösteren bilgi ve belgelerle birlikte, tabloda belirtilen tarihler arasında şahsen veya yasal temsilcileri aracılığıyla Talep Bürolarına başvuruda bulunabilirler.

Depremzede kiracılar hak sahibi olabilir mi?

Emre Cumalıoğlu, “Sözleşmeli kiracının oturduğu ev deprem sonrası hasar nedeniyle oturulamaz hale gelirse kiracı sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir. Ayrıca tadilat sonrası ilk kullanım hakkı önceliği kiracıya aittir. Kiracılar bilirkişi görüşü de alabilirler” dedi.

Kimler hak sahibi olabilir?

KİMLER HAK SAHİP OLABİLİR; Birden fazla konut, ahır ve/veya işyeri hasar gören afetzedeler varsa, yalnızca bir konut, ahır ve/veya işyerine hak kazanabilirler. Afetten önce ve afet sırasında anne ve babalarının hasarlı ikinci ve/veya üçüncü konutunda yaşadığı tespit edilen evli çocuklar.

Kimler depremzede sayılır?

1 – “Yararlanıcılar, çökmüş veya ciddi şekilde hasar görmüş bir binanın mülkiyetini kanıtlayabilen kişilerdir. Bu bağlamda yararlanıcılar, evleri veya işyerleri felaket nedeniyle o kadar kötü bir şekilde yıkılmış, yanmış veya hasar görmüş ki yaşanmaz hale gelmiş olan felaket mağdurlarıdır.”

Deprem kontenjanından kimler yararlanabilir?

Deprem can kurtarma kontenjanına kimler başvurabilir? Deprem illerinde ikamet eden adaylar: 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde ikamet eden adaylar bu kontenjandan faydalanabilecek.

Hane başı destek ödemeleri kimlere verilecek?

Ödemeler aylık olarak yapılır. Sosyal güvenlik primlerine tabi olmayan ve hanedeki kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3’ünden az olan kişiler (2024 için 5. değişiklik).

AFAD’da kimler hak sahibi olamaz?

Yasal süresi içinde talep ve taahhütte bulunmayan ve borçlandırma işlemini yapmayan kimse yararlanamaz. 2. O yerde kendisine veya eşine ait aynı cinsten ikinci bir evi, işyeri ve ahırı bulunan kimse. 3. Kiracı ve misafir durumunda olanlar.

Evi olmayan depremzedelere ev verilecek mi?

Zorunlu deprem sigortası olan DASK’ı olmayan depremzedeler 7269 sayılı kanunun 29/8. maddesi kapsamına giriyor. Madde kapsamında hakları olmadığı için konut ve kredi alamayabiliyorlar. Bu konuda acil bir düzenleme yapılarak bu imkân yaratılmalı ve DASK’ı olmayan depremzedelere de konut ve kredi sağlanmalıdır.

Deprem hak sahibi oldum ne yapmalıyım?

Afet mağdurları, yardımlardan yararlanmak için iki ay içinde başvuruda bulunmalı ve gerekli belgeleri valilik veya ilçe kaymakamlığına teslim etmelidir. Başvuruya ilişkin bilgiler e-devlet üzerinden edinilebilir.

Hak sahibi kimler olabilir?

KİMLER HAK SAHİP OLABİLİR; Evleri, ahırları ve/veya işyerleri kendilerine ait veya ortak mülkiyetinde olanlar zarar görenlerdir. Birden fazla ev veya ahıra zarar verenler, zarar gören ev ve ahır sayısını geçmemek üzere, birlikte veya ayrı ayrı hak sahibi olabilirler.

Hak sahipliği reddedilenler ne yapmalı?

Bu kapsamda; talebi yeterli görülmeyen (YTT) vatandaşlardan itiraz başvurusunda bulunmak isteyenler, itirazlarını dayanak gösteren bilgi ve belgelerle birlikte, tabloda belirtilen tarihler arasında şahsen veya yasal temsilcileri aracılığıyla Talep Bürolarına itirazda bulunabilirler.

AFAD hak sahipliği başvurusu yapılmazsa ne olur?

Bir yıl içinde güçlendirilmeyen binalar yıkılacak ve afet mağdurlarının hakları kaybedilecek. Uygunluk başvurularının sonuçları yerinde yayın, SMS bildirimi ve Valilik ve/veya İl AFAD’ın web sitelerinde ilan edilerek duyurulacaktır.

Orta hasarlı bina sahipleri hak sahibi olur mu?

Hasarsız, hafif hasarlı veya orta hasarlı olarak tespit edilen bir yapı kentsel dönüşüm alanı içerisinde yer alıyorsa, Afet Yasası’na değil, Kentsel Dönüşüm Yasası’na göre başvuruda bulunabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir